Allmänt

Kalle, Anna o KarlssonHär på bilden: Kalle, Anna och sonen Karlsson
De första kameldjuren kom förvånande nog från Nordamerika.
Våra kameler tillhör släktet baktriska kameler som ursprungligen kommer från Sibirien, Norra Kina och Mongoliet. Det är därför extremt köldtåliga och får en mycket tjock päls på vintern som de sedan tappar på våren.

De tvåpuckliga kamelerna är mycket ovanligare än sina släktingar de enpuckliga dromedarerna som bland annat finns i arabiska länder. Kamelerna är mycket kloka och lugna djur som älskar människor. Tack vare sitt filosofiska och behagliga sätt har de en fantastiskt avstressande och lugnande effekt på människor.

Kameler är kända för sin härdighet och är utmärkta transportdjur för längre färder genom svår terräng. De kan även överleva länge utan vatten. Den allmänt spridda uppfattningen att de lagrar vatten i sina pucklar är en myt. Istället är en puckel en reserv av fettceller som kan ge extra energi på långa och tröttande resor. Deras vattenhushållande förmåga underlättas av flera fysiska anpassningar, såsom formen på deras röda blodkroppar och deras förmåga att absorbera svett och behålla vätskan.